Кулінарія

Донський салат з помідорами – смачний рецепт, перевірений роками

Цей старовинний рецепт салату давним-давно винайшли донські козаки, зараз же цю закатку готують у будь-якому куточку країни. У складі салату соковиті овочі, які відмінно гармонують і доповнюють один одного. Завдяки правильно підібраним пропорціям маринад виходить просто ідеальним, шалено смачним і ароматним! Насолоджуйтеся приготуванням та передплачуйте , щоб не втратити цей рецепт.

Інгредієнти:

  • 1 кг помідорів;
  • 400 г солодкого перцю;
  • 300 г цибулі;
  • 1 пучок кропу;
  • 4 ст. л. рослинного масла;
  • 2 ст. л. столового оцту;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1,5 ч. л. солі;
  • 12 горошин чорного перцю;
  • 4 горошинки перцю;
  • 1 лавровий лист;

Вихід: 4 банки ємністю 500 г

Рецепт донського салату в банках на зиму

1. Першим ділом займемося підготовкою всіх інгредієнтів. Очищаємо цибулю від лушпиння і добре його споліскують. Нарізаємо великими не тонкими півкільцями, щоб під час варіння цибулю не став м’яким.

2. Солодкий болгарський перець промиваємо й обсушуємо. Розрізаємо на дві частини і отримуємо насіння. Вирізаємо білі прожилки всередині. М’ясисту частину нарізаємо середніми брусочками.

3. Помідори бажано вибирати стиглі, але щільні, добре підійде сорт “вершки”. Вони легко нарізаються і шматочки тримають свою форму в закусці, сильно не розповзаються. Споліскуємо помідори, вирізаємо плодоніжку. Розрізаємо овочі навпіл. Половинки нарізаємо великими півкільцями.

4. Промиваємо гілочки кропу і дрібно нарізаємо.

5. В підходящу каструлю викладаємо помідори, солодкий перець, цибулю, кріп.

6. Додаємо сіль, цукровий пісок, олія, столовий оцет, горошини чорного і духмяного перцю, лавровий лист. Акуратно перемішуємо, намагаючись не порушити цілісність овочевих шматочків.

7. Накриваємо кришкою і залишаємо на кухонному столі на 30-40 хвилин. Періодично знімаємо кришку і перемішуємо вміст каструлі. Через час овочі пустять сік.

8. Тим часом промиваємо з содою і чистою губкою банки з кришками. Добре споліскують і стерилізуємо банки-яким зручним способом: на пару, в мікрохвильовці, в аерогрилі, духовці. Кришки заливаємо водою і кип’ятити близько 5 хвилин хвилин. В підготовлену тару розкладаємо овочевий салат з помідорами на зиму і заливаємо утворився маринад. Банки кілька разів струшуємо, щоб овочі добре вляглися.

9. Беремо глибоку каструлю. На дно застеляємо тканинний клаптик. Ставимо банки і накриваємо їх кришками. Наливаємо холодну воду по плічка. Відправляємо на вогонь. З моменту закипання варимо 30 хвилин на помірному вогні. Вода в каструлі повинна тихенько булькати, а не сильно вирувати.

10. Щільно закатуємо кришки, перевертаємо банки і добре закутуємо і залишаємо на добу.

Ось і приготували ми козачу – донський салат, рецепт на зиму оцінять всі члени родини. Зберігаємо яскраві апетитні баночки в коморі або підвалі. Взимку баночка такого яскравого салату – незамінна річ, закуска розбавить будь сухий гарнір, відмінно доповнить обід або вечерю. А якщо Ви любите влаштовувати салати, дуже рекомендую спробувати цей . Смачних Вам заготовок!