Город

Обережно, нітрати і паразити! Овочі та зелень, які ми миємо неправильно

Друзі, всім привіт! Почався активний сезон овочів і зелені, і мені дуже хочеться поговорити з вами про правильній обробці і митті наші улюблені городні дари:) щоб свіжі продукти не стали джерелом отруєння і несли тільки користь нашому здоров’ю.

Потрібно взагалі мити зелень і овочі?

Більшість садівників і городників впевнені, що немає нічого корисніше овочів, фруктів, ягід та зелені, які були зірвані прямо з гілки і там же, на місці, з’їдені. Пояснюють вони це тим, що в тільки що зірваних рослинах куди більше корисних вітамінів і мікроелементів.

З цим, звичайно, важко посперечатися – зелень з городу набагато багатше вітамінами ніж та, що продається в магазинах. Але все-таки я вважаю, що нехтувати правилами елементарної гігієни не варто!

Чим нам загрожують немиті продукти

· По-перше, є ризик, що овочі та зелень були оброблені нітратами, думаю, є таку хімію вам не захочеться

· Різні віруси та паразити, які можуть перебувати в землі, добрив або на самих рослинах – ротавірус, кишкова паличка, сальмонели, яйця гельмінтів (глистів)

· Ну і звичайно цвіль і гниль – сумлінні продавці, звичайно прибирають зіпсований товар, але частинки цвілі все одно можуть потрапити на інші овочі або ніжні гілочки зелені можуть швидко підхопити гниль один від одного

Як правильно мити овочі

Помідори, огірки, баклажани і кабачки – особливо магазинні, але не завадить і куплені на ринку – обов’язково замочити у воді з содою (можна 1 ч/л на 1 літр), а тільки потім ретельно промити під проточною водою

Моркву, картоплю і всі інші коренеплоди – не потрібно думати, що їх можна просто почистити перед їжею або готуванням і все. У землі може бути кишкова паличка, тому всі коренеплоди потрібно обов’язково ретельно помити з м’якою щіткою, а потім вже очищати від шкірки

Брокколі, брюссельська, червоноголова, пекінська і білокачанна капуста – щоб промити їх від бруду, пилу, доведеться добре попрацювати -брокколі і цвітну капусту бажано розібрати за суцвіттям, замочити у воді хоча б на пару хвилин, а потім промити бутони під проточною водою. Листову ж капусту краще звільнити від верхнього шару листя, потім розділити качан на листи і обполоснути їх окремо

Моєму зелень правильно – 4 простих кроки

1. Розберіть пучки

На мій погляд – це просто обов’язковий пункт обробки зелені, її потрібно розібрати і розділити. По-перше, пом’ятий зелень гірше зберігатися, а по-друге, промити пучок зелені просто нереально

2. Приберіть все зайве

Треба обов’язково зрізати корінці, якщо вони є, без усякого жалю прибрати все тьмяне листя і гнилі гілочки, сміття і звичайно нитки і гумки, які тримали пучок – зелень повинна залишитися свіжою та чистою

3. Замочіть зелень

Особливо цього потребують петрушка, кріп, кінза і листова салатна зелень. Її потрібно замочити в чашці з холодною водою, додайте у воду оцет або лимонну кислоту, ще можна додати сіль – всі інгредієнти йдуть в пропорції 1 ст/л на 1 літр води. Це допоможе позбутися нітратів, бактерій і паразитів, які були на зелені

4. Промийте під проточною водою

Краще всього покласти зелень в друшляк і добре промити під струменем теплої проточної води. Виполоскати зелень потрібно дуже ретельно, краще всього кілька разів, щоб видалити весь пил, бруд і землю