Город

Кілька порад щодо вирощування баклажанів

Баклажан – культура непроста, його вирощування не так просто, як перців і тим більше томатів. Але при дотриманні необхідних правил можна виростити прекрасні екземпляри, і отримати відмінний урожай.

Правила ці не складні: потрібно вибрати хороші сорти, правильно виростити розсаду і забезпечити рослинам належний догляд.

Вибір сорту

Для отримання гідного врожаю баклажанів слід вибирати сорти, придатні для вашого регіону, але краще зупинитися на сучасних гібридах – багато з них пристосовані до несприятливих умов і дуже урожайні. Хороші результати показують гібриди Король Півночі F1, Галинэ F1, Епік F1 та інші.

Вирощування розсади

Це теж важливий момент – вчасно посіяти і зробити все правильно. Насіння баклажанів сіють на розсаду зазвичай в кінці лютого (середня смуга), в більш суворих регіонах Сибіру – початок березня.

Баклажани краще сіяти відразу в окремі ємності (спочатку невеликі), так як вони погано переносять пікіровку. Тримати розсаду в теплі – баклажани дуже теплолюбні рослини.

Коли розсада підросте її потрібно обережно перевалити в більш просторі місткості – не менше 0,5 л. Грунт повинна бути пухка і поживна.

Баклажани краще вирощувати в теплиці або під дугами з укривним матеріалом. Для рослин потрібно підготувати поживний, добре удобрений грунт. Якщо погода дозволяє, висаджувати баклажани у теплицю можна в травні.

Далі догляд полягає в поливах, підживленні та формуванні.

Підживлення баклажанів

Баклажани на відміну від томатів при рясних підгодівлі не жирують, зате врожай значно збільшується.

Підгодовувати рослини починають через 10 днів після висадки, і приблизно через кожні 2-3 тижні дають підживлення рідким трав’яним настоєм, коров’яком, можна використовувати комплексне мінеральне добриво.

Формування кущів

Як і у куща перцю, у баклажана є основною стебло і розвилка, яка утворюється завжди. Потрібно видаляти все, що росте на втечу до розвилки. Тут зазвичай утворюються пасинки і бутони, потім формуються зав’язі, але повноцінних плодів тут не буде – тому видаляємо все, що з’являється на цій частині стебла, щоб рослина не розтратило сили на цей процес.

Крім того, потрібно періодично оглядати рослини і регулювати формування пасинків в центрі куща – якщо їх занадто багато, видаляти. Також видаляються йдуть від кореня пасинки. Плоди потрібно знімати постійно, не чекаючи їх переростання – це буде стимулювати утворення нових зав’язей.

При дотриманні цих нескладних правил, ви завжди будете з багатим урожаєм баклажанів.