Город

Ідеальні для підзимового посіву сорти редиски

Який овоч першим з’являється в нашому весняному раціоні? Звичайно ж, це рожева, хрумка, ароматна редисочка. Для того щоб отримати ці вітамінні коренеплоди раніше, необхідно провести посів ще з осені, під зиму. Про особливості я вже розповідала. Тепер варто зупинитися на сортах, які краще використовувати для цих цілей. Слід сказати, що спеціалізованих разновидностейдля посіву тільки пізньої осені немає. Проте чудово поводяться деякі універсальні види, які порадують вас своїм урожаєм як в літній період, так і ранньою весною після підзимового посіву. Їх можна назвати озимі. Хоча такими вони є з деякою натяжкою. Основні вимоги до них: не страждають від нестачі світла, добре переносять заморожування і стійкі до стрілкування. Ми розповімо про сорти редиски, які варто садити під зиму.

Підзимові сорти редиски

Спека

Дуже відомий старий сорт. Скоростиглий. Має гладкі з деяким блиском червоно-малинові плоди середньою вагою 15-30 г, довжиною до 5 см і 3-3,5 см діаметр. Овочі округлої або овально-округлої форми. Самі редиски характеризуються солодкуватим смаком з деякою остринкой. М’якоть біла або слабо рожевувата.

Основні його переваги:

  • Цей сорт редису можна садити під зиму у відкритий грунт або теплицю. Вирощувати його можна практично цілий рік.
  • Готовий до використання вже через 18-21 добу від появи сходів.
  • Дуже урожайний, при дотриманні всіх правил вирощування можна отримати до 3-3,5 кг корисних коренеплодів з 1 кв. м.
  • Утворює розлогу розетку листя, які мають досить м’який, ніжний смак, і можуть використовуватися в салатах і літні супи.
  • Може використовувати як для літнього, так і підзимового посіву.
  • Відносно стійкий до деяких хвороб, не утворює порожнечі всередині плодів.
  • Відрізняється високим вмістом вітамінів, особливо групи В і С, а також мікроелементів: кальцій, залізо, натрій.
  • Невибагливий у вирощуванні.

Однак, незважаючи на свої переваги, вид не позбавлений і недоліків:

  • При підвищеній довжині світлового дня може бути схильний до цвітушності та давати дрібноплідний урожай.
  • Не відрізняється тривалістю зберігання.

Сорт Спека.

Зоря

Ще один дачний «старожил». Характеризується чудовим смаком (з явно вираженою гостротою). Головна позитивна особливість– абсолютна невибагливість, висока посухостійкість, ніж вони здобув собі загальновизнану народну любов. Дуже хладостойкий.

Цей редис прекрасно росте і визріває в умовах короткого світлового дня, тому не рекомендується його сіяти при довгому світловому дні (в травні-червні), щоб уникнути стрілкування і зниження врожайності. Має досить короткий вегетаційний період – 22-24 дні. Врожайність досить середня у відкритому ґрунті – до 3 кг з квадратного метра. У теплицях ці показники дещо нижчі.

Основні характеристики:

  • Відмінні смакові властивості: з гостротою, але не гірчить.
  • Форма округла і плоско-округла з довгим основним коренем.
  • Маса коренеплоду близько 25 г (в теплиці близько 10 м), діаметр – 4 див.
  • Отличаетсядружной віддачею врожаю, тобто за один раз, що особливо цінно при вирощуванні врожаю для продажу.
  • Висока холодостійкість. Переносить навіть короткочасні заморозки, що дуже корисно при підзимовому посіві.
  • Високі показники лежкістю і транспортабельністю.
  • Стійкий до основних хвороб культури.

На жаль, емуприсущи і деякі недоліки:

  • При надмірно вологому грунті відзначається водянистий смак.
  • При тривалих сонячних днями під час культивування з’являється значний відсоток (до 20%) стрілкування.
  • Досить «скромний» врожайність у порівнянні з сучасними різновидами.
  • Через скороспелостине рекомендується обробляти хімпрепарати, за винятком біологічних або трав’яних настоїв.

Маяк

Скоростиглий. Підходить для вирощування у відкритому і закритому грунті. Відмітні особливості:

  • Повністю формує плоди вже на 23-28-й день від зазначених сходів.
  • Має різну форму: від продовгуватої до округлої.
  • Забарвлення плоду – рожево-червона з білим кінчиком.
  • Виділяється соковитою м’якоттю з невеликою смакової остринкой.
  • Абсолютно не схильний до цвітушності.
  • Розміри коренеплоду: товщина 2,5-4 см до 4 см довжиною.
  • Маса дозрілих редисок 25-30 р.
  • Холодостійкість.
  • Дозволяє отримувати до 2 кг плодів з метра квадратного.

Рожево-червоний з білим кінчиком

Ще один довгожитель. Цінується за свій прекрасний збалансований смак, вважається одним із самих смачних. Отримав свою назву за зовнішніми ознаками : рожево-червоним кольором і білого кінчика. Має середні терміни стиглості від трьох тижнів до місяця.

Основні ознаки:

  • Коренеплід щільний, округлий або злегка витягнутий по формі.
  • Виділяється соковитою, білої, іноді трохи рожевою, солодкою м’якоттю , ної з легкої остринкой.
  • Плоди середні за величиною: масою 14-25 г, довжиною до 5 см, діаметром – 4 див.
  • В сприятливих умовах вирощування рідко стрілкується.
  • З одного квадратного метра можна отримати до 1,5-2 кг редиски відмінної якості.

До недоліків можна віднести досить швидкий дрябление м’якоті і стеблування.

Спартак

Через 22-26 днів можна отримати ранній багатий урожай. Йому притаманні всі необхідні властивості, що дозволяють вирощувати його в зимово-весняні строки.

Утворює середні коренеплоди, округлі або плоско-округлі, малиновою забарвлення і вагою до 30 р. Овоч має білосніжну хрустку м’якоть і відмінний слабкогострий смак .

Основні відмітні особливості:

  • Абсолютна стійкість до утворення внутрішніх порожнин і дружна віддача врожаю.
  • Має хорошу здатність до транспортування на великі відстані. Слабо уражується хворобами.

Кармен

Має здатність до тривалих зборів. Має середні показники врожайності до 2 кг з квадратного метра. Характеристика:

  • Час готовності до збирання коренеплодів – 21-23 дні.
  • Форма округла і округло-овальна.
  • Забарвлення яскраво червона з білою м’якоттю всередині.
  • Не схильний до стеблування та цвітушності.
  • Маса однієї зрілої редиски досягає до 25 р.
  • М’якоть відрізняється ніжним смаком, вона соковита з наявністю незначного гострого смаку.
  • Відрізняється багатим набором корисних речовин.

Підібравши правильний сорт редисаи дотримуючись рекомендованої агротехніки для конкретного регіону, можна забезпечити себе і свою сім’ю продукцією, яка багата вітамінами та іншими корисними речовинами вже з ранньої весни.